Beëindigingsovereenkomst: waar moet u op letten?

Wilt u in goed overleg met de werkgever uit elkaar gaan? Scheiden uw wegen hier of komt u niet meer uit de huidige arbeidsvoorwaarden? Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk uit uw ontslag met wederzijds goedvinden te halen. Dit doet u door samen met uw werkgever afspraken te maken. Hier mag u gerust over onderhandelen, want er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

In de beëindigingsovereenkomst worden verschillende zaken opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de duur van de opzegtermijn, reden van de beëindiging, recht op WW-uitkering en eventuele transitievergoeding. Allemaal belangrijke zaken die dan ook zorgvuldig gecontroleerd moeten worden, zodat u zeker weet dat u niet in uw vingers snijdt. De afspraken die gemaakt worden, worden opgenomen in een document. Dit document wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Wilt u binnenkort een overeenkomst met uw werkgever sluiten? Lees dan hier waar u op moet letten.

Recht op een WW-uitkering

Wanneer u onverhoopt ontslagen wordt doordat u uw werkzaamheden niet meer naar wens vervult, verliest u meestal het recht op een WW-uitkering. Dit is natuurlijk niet wenselijk, want daardoor mist u inkomen totdat u weer een andere baan gevonden hebt. Maar hoe zit dat eigenlijk bij een ontslag met wederzijds goedvinden? Behoud u dan nog wel uw rechten op een WW-uitkering? Of verspilt u dit?

In de meeste gevallen behoudt u het recht op een WW-uitkering bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Hier zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden aan verbonden. Wij zetten ze kort voor u op een rijtje:

  • U heeft niet zelf het initiatief genomen voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit initiatief moet altijd bij de werkgever liggen en dit moet ook duidelijk in de beëindigingsovereenkomst opgenomen worden.

  • U mag niet ziek zijn tijdens de aanvraag voor een WW-uitkering. U moet direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en actief kunnen solliciteren.

  • Er was geen dringende reden voor het ontslag. Er is bijvoorbeeld geen sprake van fraude, geweld, enzovoorts geweest, waardoor ontslag noodzakelijk was.

  • Er is rekening gehouden met de opzegtermijn.

Bedenktermijn

Er geldt gelukkig altijd een bedenktermijn van minimaal 14 dagen wanneer u een beëindigingsovereenkomst heeft getekend. Laat in die tijd altijd het document controleren door een specialist, zodat u zeker weet dat aan alle regels is voldaan. Wij adviseren tevens om nog niet te tekenen als het document nog niet is gecontroleerd, zo kan er nog genoeg onderhandeld worden over de inhoud en weet u zeker dat u alles uit uw ontslag haalt. Heeft uw werkgever zich niet uitgelaten over het bedenktermijn? Dan geldt een wettelijk termijn van maar liefst 21 dagen. Als u zich bedenkt, moet u dit altijd schriftelijk laten weten. U hoeft hiervoor geen reden te geven. Is het contact met de werkgever verstoord? Dan kan een juridisch adviseur dit contact voor u regelen, zodat u hier zelf geen omkijken naar heeft.

Let op: na het verstrijken van het bedenktermijn is het vrijwel nooit meer mogelijk om op uw beslissing terug te komen. Slechts in heel weinig gevallen is het mogelijk om de overeenkomst door een rechtbank nietig te laten verklaren. Probeer dit dan ook altijd te voorkomen! English? See termination agreement.