Transitievergoeding

In 2015 is het arbeidsrecht volledig op de schop gegaan. Voorheen had u als werknemer recht op een ontslagvergoeding bij een vaste overeenkomst. De ontslagvergoeding is in Nederland verdwenen. U heeft nu alleen nog maar recht op een transitievergoeding. Eigenlijk is dit alleen een voordeel voor flexwerkers. Zij maken nu voor het eerst kans op een vergoeding als ze twee jaar in dienst geweest zijn. De vaste werknemers krijgen minder geld dan voorheen als ze ontslagen worden. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van uw salaris en de lengte van uw dienstverband.

Waar heeft u recht op bij een transitievergoeding?

Als uw contract na 2 jaar niet verlengt wordt of u niet verwijtbaar ontslagen wordt heeft u recht op een transitievergoeding. De hoogte kan een werkgever eenvoudig zelf berekenen. Het voordeel hiervan is dat er geen kantonrechter meer nodig is dit maakt ontslaan voordeliger voor de werkgever. Het doel hierachter zou zijn dat werkgevers sneller een vaste aanstelling durven te geven. Als u een vast dienstverband had krijgt u een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om dit document altijd eerst door een advocaat te laten controleren. Als de overeenkomst niet juist geformuleerd is heeft u bijvoorbeeld geen recht op een ww-uitkering. De hoogte waar u recht op heeft is een derde van uw maandsalaris per dienstjaar dat u gewerkt heeft. Dit is tot 10 jaar dienstverband. Als u langer dan 10 jaar in dienst bent krijgt u vanaf 10 jaar een half maandsalaris per gewerkt jaar. Bent u 50+? Dan krijgt u vanaf 50 jaar per dienstjaar een maandsalaris mee. Deze regeling is alleen niet voor kleine bedrijven met minder dan 25 man personeel. U kan tot maximaal € 77.000 aan transitievergoeding meekrijgen.

Ontvang een extra vergoeding bij ernstige verwijtbaarheid

Als uw werkgever verwijtbaar is dat u ontslagen wordt, dan kan u er meer uithalen. U kan het ontslag eventueel aanvechten bij de kantonrechter. Als de werkgever dit wil voorkomen dan kan er een schikking getroffen worden. De schikking wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever is extra verwijtbaar als u bijvoorbeeld op valse grond ontslagen bent. Of als u te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Of het opzettelijk verstoren van de arbeidsrelatie.

Een verlaging van de transitievergoeding

Helaas kan het ook voorkomen dat uw transitievergoeding lager uitvalt dan wettelijk is toegestaan. Bijvoorbeeld als de werknemer er alles aan gedaan heeft om uw ontslag te voorkomen. Als de werkgever hiervoor extra kosten heeft gemaakt dan mogen deze in mindering gebracht worden op uw transitievergoeding. Bijvoorbeeld als uw werkgever heeft geprobeerd om u om te scholen zodat u een andere functie binnen het bedrijf kon krijgen. Dit soort kosten kunnen van de transitievergoeding afgehaald worden. Als u twijfelt over wat uw werkgever precies zegt dan kan u ons altijd bellen. Onze advocaten kunnen meteen kijken of de vaststellingsovereenkomst klopt. Naast de formulering van de overeenkomst kunnen ze voor u onderhandelen over de transitievergoeding. Soms is er meer uit te halen dan u vooraf denkt. U kan wel degelijk afwijken van de traditionele vergoeding!